Firma Ducks

Firma Ducks is een samenwerking tussen Liliane Brakema (regisseur), Vera Andeweg (zakelijk leider), Nina Aalders (dramaturg) en Theater Bellevue. Samen met een wisselend team van mensen produceert Firma Ducks voorstellingen o.l.v. Vera Andeweg in regie van Liliane Brakema. Acteurs die hierbij betrokken zijn zijn o.a.: Nettie Blanken, Cas Enklaar, Theo de Groot, Joost Bolt, Sofieke de Kater, Eva Kijlstra, Kevin Schoonderbeek, Ilke Paddenburg en Maartje van de Wetering. Ontwerpers waar mee wordt gewerkt zijn o.a. Janne Sterke, Lisanne Hakkers, Ilona Overweg, Bauke Moerman, Hendrik Walther.

Liliane Brakema

Liliane Brakema (1987) studeerde in 2015 af aan de Regieopleiding van de Theaterschool in Amsterdam met de voorstellingen Gif en De Wilde Eend. Deze laatste voorstelling werd voor het Nederlands Theater Festival geselecteerd als een van de tien beste voorstellingen. Ook ontving zij hiervoor de Andre Veltkampprijs van de Theaterschool in Amsterdam.

Per voorstelling poogt ze, in nauwe samenwerking met haar team, een nieuwe realiteit op het toneel te creëren. Een realiteit dicht op de huid van de toeschouwer, waarin ze een tekst in een gevoelige speelstijl combineert met een sterke fysieke beeldtaal. Voor haar is theater de plek waar de toeschouwer tijd krijgt om te ervaren, meegenomen te worden, en zich van daaruit af te vragen wat er onder de dagelijkse routine van ieders leven zit. Als Liliane naar mensen kijkt, vraagt zij zich steeds maar af: Wat zit daaronder? En wat zit daar weer onder?

Liliane haalt haar inspiratie uit de wereld om haar heen, zo reisde zij voordat ze naar de regieopleiding ging naar Israel en de Palestijnse gebieden om daar een voorstelling te maken over het conflict, en volgde daarvoor een jaar toneelschool in Sydney aan ACTT. Ook deed zij een bachelors Economie en Bedrijfskunde en verdiepte zich in armoede, hierover schreef zij het boek ‘Microfinance: for profit or poverty reduction’.

Naast het werk met Firma Ducks is ze als vaste, nieuwe maker verbonden aan het Noord Nederlands Toneel/Club Guy&Roni en Mugmetdegoudentand. Verder regisseerde ze dit seizoen voor het eerst bij Theater Freiburg in Duitsland en bij NTGent. Vanaf komend seizoen zal ze haar eerste regie bij Schauspielhaus Bochum maken, onder begeleiding van Johan Simons.

Vera Andeweg studeerde in 2016 af aan de Opleiding Productie Podiumkunsten van de Theaterschool in Amsterdam. Om ervaring op te doen met internationaal produceren woonde ze voor haar afstuderen in Brussel waar ze voor Kunstenfestivaldesarts de productie verzorgde van de Franstalige voorstelling 'Take The Floor' van Michel François. Voor dit project zocht ze een decor bij elkaar bestaand uit gedroogde paardenbloemen, brandnetels en een menshoge cactus, smeltende ijsblokken, een dode octopus en een levende kat.
Eerder in haar opleiding liep ze stage bij Oerol en werkte ze voor Schweigman& aan 'Het Universum'.
Nu werkt Vera als freelance zakelijk/productieleider voor eigenzinnige makers met blik voor de wereld om hen heen. Naast haar werk met Liliane werkt ze ook als productieleider voor Wild Vlees (genomineerd BNG jonge theatermakersprijs 2016).
De samenwerking tussen Vera en Liliane begon bij de herneming van De Wilde Eend en zette zich voort in de oprichting van Firma Ducks waar ze nu verantwoordelijk is voor de zakelijk leiding en productie.

Vera Andeweg